Jezikovni tečaji na spletu

driving in carVedno sem imela željo po učenju novih jezikov. V gimnaziji sem imela poleg angleščine še nemščino in italijanščino, tako da dobro govorim tri nam najbližje jezike, ampak hotela sem še malo več. Pa ne zato, ker bi morala znati tudi kak drug jezik, ampak enostavno zato, ker mi je bilo to »fino«. Klasični jezikovni tečaji so se mi zdeli predragi, kajti nenazadnje sem se želela učiti jezikov zgolj iz lastne kaprice. Tako sem poiskala druge načine – ugotovila sem, da so mi za začetek dovolj brezplačni jezikovni tečaji na spletu. Na ta način sem se spoznala s kar nekaj jeziki. Ko smo imeli v službi poslovne partnerje s Finske, sem se preko spleta lotila finščine. Naučila sem se nekaj osnovnih fraz – tistih, ki jih moraš znati za vzpostavitev prve komunikacije. Seveda so jezikovni tečaji na spletu premalo, da bi se čisto zares naučil jezika, zato finščine danes ne govorim, je bilo pa partnerjem zelo všeč, da sem jih znala v njihovem jeziku pozdraviti in vprašati kakšno malenkost. Za zabavo sem se naučila tudi nekaj osnovnih fraz japonščine (kjer sem hitro obupala zaradi pisave) in se naučila nekaj latinščine (tu so besede po mojem mnenju izjemno lahke, obupala pa sem pri njihovem sklanjanju).

Do znanja tujih jezikov tudi s pomočjo televizije

Največji uspeh sem imela s španščino in francoščino – verjetno zato, ker sta nam ta jezika »blizu«, in ker se nisem zadovoljila zgolj s tistim, kar ponujajo spletni jezikovni tečaji. Španščine sem se učila predvsem s televizije (ja, telenovele), in moje znanje je sedaj že tolikšno, da berem celo knjige v španščini. Francoščino sem sprva nadgradila sama – v pomoč so mi bili jezikovni tečaji na zgoščenkah, ki sem si jih izposodila v knjižnici in jih poslušala v avtomobilu; potem pa sem dvakrat odšla še v Francijo (enkrat na nekajdnevni izlet v Pariz, drugič v Provanso). Govorim jo toliko, da se lahko sporazumem o vseh vsakdanjih stvareh, pa čeprav kdaj kakšno stvar povem slovnično nepravilno.
Če ste tudi vi razmišljali, ali bi se lotili takšnega učenja, vam ga torej zelo priporočam. Ne bom rekla, da se lahko preko spleta naučite vsega, a vsekakor dovolj za začetek – in če vas bo jezik dovolj pritegnil, boste potem že našli način, da svoje znanje izboljšate.