Magento ali WooCommerce

Že nekaj dni ne spim dobro, ker je pred mano velika odločitev in nekako nisem prišla še do tega, da se končno odločim za eno izmed dveh. Gre namreč za dve platformi, ki podpirata postavitev spletne trgovine. Nadaljujem torej s samoizpraševanjem …

KAJ ŽE IMAM?

Imam izdelke, idejo o izgledu spletne trgovine, obstoječ blog v WordPressu na katerem sem že sporočala bralcem o tem, da nekaj pripravljam. In imam zelo majhen budget. To zadnje je še predvsem velik pokazatelj, do kam lahko sežem. Trenutno. Rada bi seveda napredovala in gradila dalje.

KAM ŽELIM?

Želi postaviti trgovino z majhnimi začetnimi stroški. Želim in načrtujem rast. To mi omogočata tako brezplačen vtičnik Woocommerce kot Magento, oba sta brezplačna in oba omogočata nadgradnjo do premium verzije –  za primer, ko bo šlo mojemu poslu zelo dobro in bi se imela možnost širiti. Magento omogoča celo, da imam več različnih spletnih trgovin.

PODPORA

Magento ima veliko podporno skupnost ljudi, ki iščejo odgovore na razna vprašanja, ki se pojavljajo uporabnikom pri kreiranju, nadgradnji ali drugih problemih v zvezi s postavitvijo ter vzdrževanjem spletne trgovine. Omogoča tudi prodajo izdelkov v različne države, čemur sledi jezikovna podpora. Nedvomno pa je v jezikovni podpori v prednosti Woocommerce, saj ima veliko, lahko bi rekli skupnost prostovoljnih prevajalcev, zato podpira že okrog 80 svetovnih jezikov.

PRILAGODLJIVOST – kateri zmaga Magento ali WooCommerce

Oba sistema, tako Woocommerce kot Magento sta odprtokodna, kar omogoča stalen napredek in vedno nove dodatke, širitve, vtičnike. Zame to pomeni, da lahko začnem z manj zahtevno stranjo, prilagojeno omejenim financam, in jo potem stalno nadgrajujem. Rada bi imela možnost dodajati artikle in načine prikazovanja teh. tudi to mi omogočta obe platformi.

TEME

Woocommerce je vtičnik za WordPress kar pomeni veliko količino tem med katerimi lahko izbiram. Pri Magentu je tega mogoče manj, ker pa sta oba sistem aodprtokodna in s tem popolnoma prilagodljiva, je pri obeh mogoče vse. Edina razlika ki jo vidim je ta, da je zaradi raznolikosti in količine že obstoječih tem pri Woocommercu, strošek lahko manjši, medtem ko si moraš pri Magentu za isti učinek, torej neko podobno temo pomagati s strokovnjakom (ob predpostavki, da sam nisi tehnično podkovan), kar predstavlja strošek.

PLAČILNI SISTEMI

Oba omogočata več načinov plačevanja izdelkov ali storitev in podpirata vse večje plačilne agencije. Omogočata pa tudi, da se v posamezni državi načini prilagodijo pravnemu in plačilnemu sistemu, ki je v državi najpogostejši ali si ga stranke želijo uporabljati. To pomeni, da se bo tudi plačevanje prilagajalo trendom in napredku v tehniki, čemur bosta oba sistema lahko sledila.

KATEREGA IZBRATI? Nimam pojma. Oba se mi zdita zelo podobna, ampak, poudarjam, da nisem strokovnjak in zato ne poznam skritih detajlov, ki bi lahko naredili očitno razliko. Najbolje bo zame, da se posvetujem s strokovnjakom za to področje. Prepričana sem, da bo na podlagi mojih želja znal svetovati tako, da bomo na koncu vsi zadovoljni. Jaz, moje stranke in moj novi strokovni sodelavec.