Pilates žoga

pilates_zoga11Pilates žoga vam pomaga še bolje kontrolirati samo vadbo notranjih mišic kot večja gimnastična ali pilates žoga. Na voljo imate tri različne velikosti pilates žog, te velikosti so lahko 20, 25 ali 30 cm. Z manjšimi žogami boste tudi lažje izvajali vaje, kar je tudi bolj primerno za vse tiste, ki se s pilatesom šele začenjate ukvarjati.
Preden začnete z vajami z žogo se dobro ogrejte z lažjim joggingom ali hitro hojo ter raztegnite vse svoje mišice. Osredotočite se na vašo sredinsko, glavno mišico. Ko boste začeli delati pilates vaje z žogo, bodite pozorni na svojo držo in dihanje. Vaš hrbet naj bo vse čas zravnan in bodite pozorni, da ne upogibate kolenov.
Z pilates žogo si lahko popestrite vaše vaje. Če boste delali trebušnjake in sklece, lahko uporabljate žogo za podporo. Za trebušnjake si položite žogo pod spodnji del hrbta in delajte vaje kot ponavadi. Pri tej vaji je pomembno, da veliko bolj odprete sam prsni koš in si bolj raztegnete hrbtenico saj vam žoga omogoča, da se bolj nagnete nazaj in si tako raztegnete zadnje mišice.
Za sklece položite vaše noge na žogo in poskusite delati vajo na tak način. Potrebovali boste veliko več ravnotežja in napora za to vajo kot normalno.
Za bolj ambiciozne lahko izvedete tudi vajo, kjer ležite na tleh in položite noge na žogo. Ko izdihnete se dvignite in stisnite vaše trebušne mišice. Roke imejte iztegnjene ob telesu in jih iztegujte proti vašim nogam. Nato spuščajte in dvigujte vaše iztegnjene roke v počasnem gibanju. Med počasnim vdihom spustite in dvignite roke petkrat in ravno tako pri izdihu, dvignite in spustite roke petkrat. To je enako enemu ciklu ali setu. Ponovite 10 x ta cikel vaj.