Žarnice za rastline ter naravna pridelava hrane

zarnice-za-rastline-ter-naravna-pridelava-hraneObičajno lahko rastline in zelenjavo gojimo samo v pomladanskih ter poletnih mesecih. V hladnejših dneh je rastlinam na voljo premalo svetlobe, neprimerni pa so tudi ostali vremenski pogoji. Ena izmed možnosti gojenja rastlin v hladnejših mesecih je gojenje v rastlinjakih, druga možnost pa je gojenje rastlin pod lučmi.

Žarnice za rastline so posebne žarnice, ki oddajajo določen spekter svetlobe, primeren za rastline. Navadne žarnice pri rastlinah ne naredijo posebnega vtisa, prav tako reflektorji. Reflektorji so sicer odlični za okrasne namene, saj z njimi lahko učinkovito osvetlimo prostor, kjer so rastline. Za rast rastlin so posebej primerne cevaste neonske ali pa led luči. Prednost posebnih luči za rastline je ta, da ne povzročajo škode rastlinam s prekomernim pregrevanjem, luči morajo biti blizu rastlinam in običajne luči bi ob tem oddajale preveč odvečne toplote, ki lahko rastlinam škodi.

Pred nakupom žarnic ali ostalih svetil primernih za njihovo rast se pozanimajte o pravem svetlobnem spektru primernem za vaše rastline in moči žarnice.

Naravna pridelava hrane gre z roko v roki z žarnicami za rastline. S pojmom naravna pridelava označujemo hrano pridelano brez umetnih gnojil in ostalih kemikalij. Za gnojenje lahko uporabljamo nekatere produkte vendar morajo ti biti izdelani izključno iz naravnih sestavin. Naravna pridelava hrane je kar zahteven projekt saj je za tako pridelavo hrane potrebno veliko znanja in izkušenj. Najbolj razširjen in obenem tudi najbolj donosen način naravnega gojenja hrane je zagotovo akvaponika. V takih sistemih gojimo zelenjavo s pomočjo ribjega akvarija, ki je nameščen pod rastlinami. Rastline črpajo hranila iz ribjih iztrebkov v vodi in s tem prečiščujejo vodo. Zadovoljne so tako ribe, rastline kot tudi vi. Dodajanje umetnih kemikalij in gnojil pri akvaponičnem gojenju ni potrebno, vse kar potrebujemo je le hrana za ribe. Seveda lahko rastline na naraven način gojimo tudi v zemlji.

Gojenje rastlin na naraven način v notranjih, zunanjih prostorih ali pa akvaponskih sistemih je lahko zelo zabaven hobi, rezultat pa je lahko zdravo pridelana naravna hrana na našem jedilniku.