Laserski merilniki in področja uporabe

Laserski merilniki se izjemno koristno uporabljajo na veliko različnih področjih. V industriji se lahko na primer tovrstne naprave uporabljajo skorajda povsod, kjer je potrebno merjenje razdalje. Okolje pa mora biti seveda dovolj čisto, da ne prihaja do motenj posameznega merilnika.

Zelo pogosto se merilci z laserjem uporabljajo v gradbeni industriji – za merjenje velikosti sob in objektov. Kljub temu pa velja izpostaviti, da je omejena uporaba takšnih naprav na področjih, kjer nastaja veliko prahu, ker lahko pride do povsem napačnih meritev.

Uporaba laserskih merilnikov v vojski

Tudi na področju vojske so laserski merilniki zelo dobrodošle naprave. Lahko namreč merijo razdalje tudi do 25 kilometrov. Vsebujejo poseben digitalni magnetni kompas in klinometer. Na takšen način se lahko posredujejo informacije o magnetnem azimutu, nagibu tarče in dolžini. Nekateri laserski merilniki pa lahko merijo še hitrost.

Na voljo so manjši tovrstni merilniki, ki zmorejo meriti razdaljo do 2 kilometra. Praviloma so takšni ročni. Bolj zmogljivi pa lahko torej merijo razdalje do 25 kilometrov. Običajno imajo stojalo ter so nameščeni na vozilo. Najpogosteje so kombinirani kar s termalno kamero, nočno kamero pa tudi z ostalo opremo. Na sploh velja, da so vojaški laserski merilniki med najbolj naprednimi.

Laserski merilniki pri 3D modeliranju

Za 3D modeliranje so potrebni izjemno natančni merilniki na laser. Ti morajo dosegati resolucijo v desetinkah milimetra ali pa manj. V primerjavi z vojaškimi merilniki, so precej bolj točni, vendar so izdelani za nekoliko manjše razdalje. Obenem ponujajo tudi skeniranje celotne površine in celo 360-stopinjsko skeniranje. Neredko se uporabljajo kar skupaj z merilniki kota. Z uporabo algoritmov pa lahko na takšen način dobimo izjemno natančne 3D modele.

Ne nazadnje pa se laserski merilniki lahko uporabljajo tudi pri vseh športnih aktivnostih, kjer je potreba po zelo visokih natančnih merjenjih. Še posebej je takšna naprava dobrodošla pri lovu, golfu, ne nazadnje še v lokostrelstvu.