Vrtno pohištvo

Pohištvo ločimo na notranje in vrtno pohištvo. Medtem, ko je pri notranjem najbolj pomembna estetska plat je za zunanje oziroma vrtno pohištvo najbolj pomembno, da je čim bolj obstojno ter se kar najbolje spopada z različnimi vremenskimi temperaturami in padavinami.
Vrtno pohištvo so lahko različni leseni izdelki, npr. klop, mize in podobno. Ti izdelki oz. sam material je izredno občutljiv na padavine, škodujejo mu tudi močni sončni žarki. Ustrezna zaščita takšnih izdelkov je zato nujna, če jih želimo dolgo uporabljati in ne želimo, da se začnejo razpadati še preden mine leto dni.
Za to lahko poskrbimo z barvami in laki, ki delujejo tudi zaščitno in preprečijo, da bi voda prišla v neposreden stik s samim lesom. Nanos barve ali laka pa vsekakor ni enkratno opravilo, saj ga je treba ponavljati vsakič, ko stara barva oz. lak ne ščiti več dovolj dobro, še najbolje pa bo, če to naredite vsaj enkrat letno.
Nekateri drugi deli vrtnega pohištva, npr. tenda, paviljon in podobni izdelki, so narejeni iz drugih, precej bolj obstojnih in vzdržljivih, čeprav ne tako očarljivih materialov. Vzdrževanje takšnih izdelkov je bistveno manj naporno saj lahko že z ustrezno uporabo preprečite poškodbe, samo vzdrževanje pa skoraj ni potrebno.
Z uporabo vrtnega pohištva lahko precej olepšate okolico vaše hiše, a če ga ne vzdržujete in uporabljate pravilno, bo njegov učinek hitro celo nasproten in se ga boste celo sramovali. Zatorej je bolje, da sploh ne kupujete tovrstnih stvari, če niste pripravljeni tudi skrbeti in vzdrževati vrtnega pohištva tudi po nakupu in namestitvi na vašem vrtu.