Imunski sistem je obrambni mehanizem našega telesa

Pri različnih vrstah obolenj, ki so posledica virusov, bakterij in drugih škodljivih organizmov, se mora naš organizem boriti z lastnim obrambnim mehanizmom telesa, ki mu pravimo imunski sistem. Od njega je v največji meri odvisno, kako hudo bomo prebolevali določeno virusno obolenje in kako dolgo bomo ostali v postelji.

Ob morebitnem obolenju se aktivirajo celice imunskega sistema in poskrbijo za primeren odziv organizma. Ta je pri vsakem posamezniku lahko različen, odvisno od tega, kakšen imunski sistem ima razvit. Zato je ključnega pomena, da sami čim bolje poskrbimo za svoj obrambni mehanizem, saj bosta tako naše zdravje in splošno počutje bistveno boljša.

Celice imunskega sistema imajo v našem telesu pomembno vlogo

Splošno znano je, da nas imunski sistem brani pred vsemi škodljivimi organizmi, ki povzročajo različna bolezenska stanja. To so lahko virusi, bakterije, glivice in drugi paraziti. Naloga imunskega sistema je, da naše celice neprestano iščejo tovrstne vsiljivce in jih nato uničijo. Takšna odpornost pa je odvisna od mnogih dejavnikov, zato govorimo o prirojeni in pridobljeni imunosti.

Prirojen imunski sistem je pridobljen z našim rojstvom in je podedovan. Nato pa ga dopolnjujemo celotno naše življenje ob vsaki izpostavljenosti škodljivim organizmom. Takšnemu obrambnemu mehanizmu pravimo pridobljeni imunski sistem. Oba imunska sistema sestavljajo celice, to so levkociti ali bele krvničke, ki imajo v našem telesu posebno nalogo, kot je uničevanje bakterij in virusov, aktiviranje vnetnih procesov, tvorjenje protiteles in še mnogo drugega.

S prehrano vplivamo na imunski sistem

Imunski sistem se od posameznika do posameznika močno razlikuje. Na to vpliva genetika, spol, starost, prehrana, količina gibanja, kajenje, uživanje alkohola, stres , cepljenja in še marsikaj drugega. Prehrana pa je tista od dejavnikov, s katero lahko sami pripomoremo k boljšemu imunskemu sistemu našega organizma.

Prvi korak je, da poskrbimo za uživanje uravnotežene prehrane in predvsem uživanje večjih količin raznolike zelenjave, sadja, oreščkov ter živil bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami. Na tem mestu pa je potrebno omejiti vso nezdravo prehrano in še posebej količino nasičenih maščobnih kislin. Za boljši imunski sistem ne pozabimo na uživanje številnih vitaminov in mineralov, ki imajo še posebej pomembno vlogo in zdravilni učinek.