Kuhinjski roboti in multipraktiki – v čem je bistvena razlika

Morda se na prvi pogled zdi, da so kuhinjski roboti in multipraktiki precej podobne, če ne kar enake naprave. A vsi dobri poznavalci kuhinjskih aparatov se dobro zavedate, da je razlika med njimi kar precej očitna. Razlika med njimi je zlasti v drugačni primarni uporabi. Vsekakor pa to še zdaleč ne pomeni, da multipraktik ne more imeti enakih funkcij kot robot oziroma obratno.

Medtem ko kuhinjski roboti služijo predvsem za mešanje, stepanje ter gnetenje, so multipraktiki uporabni za ribanje, mešanje ter rezanje. Vsekakor pa lahko s pomočjo primernih nastavkov funkcije obeh naprav znatno razširite. Pri izbiri bodite torej še posebej pozorni na dokup dodatkov za takšne naprave.

Priporočeni dodatki za kuhinjske robote

Kuhinjski robot se vse pogosteje znajde na domačem pultu, saj je zelo priročna naprava. Še posebej popularni so Bosch ali pa Kenwood kuhinjski roboti, ki veljajo za prvovrstne naprave. Pri izbiri pa ne pozabite dokupiti še nekaj zelo praktičnih dodatkov, kot so na primer mlinček za meso, sokovnik ter ožemalnik, nastavek za testenine in mlinček za kavo.

V kompletu z robotom praviloma prejmete tudi pripomočke v obliki metlic. Posebno zasnovane metlice pa boste morali dokupiti. Na voljo je kar nekaj različnih, na primer metlice za mešanje, fleksi metlice, metlice za stepanje, metlice v obliki črke K.

Kakšen način mešanja ponujajo kuhinjski roboti

Roboti za kuhinje ponujajo dva različna načina mešanja. Prvi je planetarni sistem mešanja, ki velja za naprednega in dovršenega. Metlica se vrti ob stenah posode. Drugi način je sredinski sistem mešanja, kjer osnovno mešanje poteka s pomočjo ene ali pa dveh metlic, ki se vrtijo. V primerjavi s planetarnim je tovrstni način mešanja manj učinkovit.

Pomembna pa je tudi sama velikost posode, v kateri se meša. Ta se giblje med 0,5 in 7 litri. Izbira pa je seveda v precej veliki meri odvisna od števila članov družine. Za 5 oseb in več je na primer najbolj primerna posoda, ki meri več kot 5 litrov.