Netbook ali tablica

tablicaNetbook ali mini prenosnik, je bila ideja, ki je vznikla v tretjem tisočletju. Ker so proizvajalci hoteli, na področju računalništva nekaj premakniti naprej, so se odločili pomanjšati navaden prenosnik. Velikost monitorja so zato iz 15,6« spustili na 11« in manj. Tehnologija jim je omogočila, vgradnjo tako majhnih komponent, da so bili uporabni za »surfanje« po internetu ali pa za kakšna manjša pisarniška opravila.

Niso pa ti prenosniki upravičili pričakovanj. Zato se počasi umikajo iz prodaje. Žal so se začeli pojavljati problemi s premalo zmogljivimi baterijami, h krati pa so se navadno brskanje po internetu povečale zahteve strojne opreme. Sicer se nekaj proizvajalcev še vedno trudi z izdelavo teh prenosnikov, vendar naj bi se po zadnjih informacijah proizvodnja ustavila tudi pri teh.

Koncept majhnega prenosnika so nadomestile tablice oziroma tablični računalniki. Za svoje delovanje ne potrebujejo zapletenega in požrešnega operacijskega sistema, ampak podobno kot pametni telefoni uporabljajo sistem Android. Apple ima seveda svoj operacijski sistem vendar pa je koncept podoben.

Mini prenosniki se bodo tako počasi odpravili na smetišče zgodovine. Mogoče se najde v prihodnosti še kakšen proizvajalec, ki bo videl v tem konceptu poslovno priložnost, vendar pa jih bomo na prodajnih policah videvali vedno manj in manj.